Tento blog je osobnou stránkou, ktorá nevyjadruje pozície a názory žiadnej konkrétnej skupiny, ale výlučne jeho autora.

utorok 5. augusta 2008

Ako realizujeme oslobodenie?

Nedávno sa jeden kamarát účastnil intenzívneho vippasánového retreatu s jedným mníchom tradície thajského buddhizmu. Bol to prísny retreat, účastníci nesmeli medzi sebou zbytočne rozprávať, veľa sa praktikovalo. Každý mal možnosť na osobný rozhovor s učiteľom. Keď sa kamarát spýtal na tibetský buddhizmus, dalo sa očakávať negatívne stanovisko. Čo ma však prekvapilo bola informácia, že jedno zo zlých vecí na ňom je to, že tam nie je celibát, okrem tradície gelug, čo vôbec nie je pravda. V každej tradícii je možnosť prijatia mníšskych sľubov, ktoré obnášajú aj celibát. Ďalej sa ho opýtal, že či je možné skĺbiť prax dzogčhenu a théravádového buddhizmu. Odpovedal kladne, ale s tým, že človek musí vedieť, čo robí. S tým sa nedá než súhlasiť. Veľa praktikujúcich nevie, čo vlastne robia a prečo to robia a čo s tým. O buddhizme sa vraví, že je náboženstvo skúsenosti, na rozdiel od náboženstiev viery (kresťanstvo, islam.....). Napriek tomu ho mnohí praktikujú, ako náboženstvo viery. Proste niekto im poradí nejakú techniku a oni ju len slepo aplikujú, ako keby duchovná cesta bola o mechanickom nasledovaní nejakej techniky. Cesta, ak má viesť k skutočným výsledkom, musí zahŕňať celú našu bytosť. Technika je len jeden aspekt.
Niekedy dávno ma istý priamy žiak K.Minaříka prijal za svojho žiaka. Ono, on sa skôr prehlásil byť mojim guruom. V tom období som KM veľa čítal a študoval a aj praktikoval podľa jeho návodov. Bol som samozrejme nadšený, bol to môj prvý guru. Mal som vzťah a tak nás uviedol na „manželskú cestu“. Mali sme jeden v druhom vidieť bohov, nesmela v nás vyvstať ani len myšlienka na iného partnera, ani túžba po dieťati a mali sme držať celibát. Vtedy som mal asi 20 rokov. Navyše táto cesta mala trvať tisíce inkarnácií a na konci sme mali splynúť v jednu bytosť – hermafrodita. Samozrejme, príkaz celibátu jednoducho nešlo dodržať. Ďalšou vecou bol problém, čo je to hermafrodit a prečo to mám chcieť dosiahnuť. To nám vysvetlené nebolo. Až na otázku v liste odpovedal, že je to to isté, ako christos, pomazaný, Kristus. Keď som ale začal nad vecou rozmýšľať, nejako sa mi to nezdalo. V Mahasattipathanasutta hovorí Buddha, že realizáciu je možno dosiahnuť za sedem rokov, sedem mesiacov, či dokonca sedem dní. Prečo mám za tak tvrdých podmienok, ktoré sú prakticky nesplniteľné – určite nie po tisíc vtelení – dosahovať hermafrodita? Aké to má výhody oproti iným realizáciám? Prečo mi Buddha sľubuje realizáciu za najneskôr sedem rokov usilovnej praxe, a môj „guru“ za tisíce vtelení? To boli otázky, ktoré ma primäli od tohto „gurua“ definitívne odísť. Stálo ma to rozpad jedného z mojich najkrajších vzťahov. Nebol som ochotný nasledovať slepo nejaký nezmysel. Neskôr jej zakázal so mnou vôbec komunikovať.
Otázky a pochybnosti na duchovnej ceste sú jedným z predpokladov postupu a neuviaznutia na dočasných realizáciách. Buddha sám nasledoval dvoch jogínov-guruov, ale zamietol ich dosiahnutie za konečnú realizáciu. Takisto môj druhý, ale v skutočnosti prvý skutočný učiteľ Jirka Vacek neuznal realizáciu stavu atman za konečnú a hľadal ďalej. Preto som kamarátovi na jeho pochybnosti povedal, že vždy si musí položiť otázku, ako konkrétne ma dovedie moja prax k úplnému oslobodeniu. Je jedno, či robí théravádu, alebo tibetský buddhizmus, alebo čokoľvek iné, otázka je: Ako konkrétne ma táto prax privedie k oslobodeniu? Pokiaľ na ňu nevieme odpovedať, je otázne, či nás k oslobodeniu privedie. Nieže by prax bola zlá. Ale je to, ako keď máme auto a nevieme šoférovať. Darmo sedím v aute celé dni, keď sa v skutočnosti nikam nepohnem. Darmo praktikujem celé dni nejakú techniku, keď neviem, ako funguje, čo s ňou.
Samozrejme, každý máme iný zámer, prečo robíme prax. Niekto chce iba nejaké zážitky a citové vzruchy. (Nedávno som sa nevedel vynačudovať, keď som na jednom fóre čítal postreh, že „pri meditácii vidím rôzne farby a pod, čo to znamená?“ -nič, iba to, že máš krvný obeh v poriadku a keď silnejšie žmúriš, tak je farieb viac.) Nie každý medituje pre úplne oslobodenie sa z utrpenia. Raz sa ma kamarát pýtal, či mi meditácia pomáha. Je to práca, ako každá iná. Šport tiež z dlhodobého hľadiska pomáha, ale nie po každom tréningu ti musí byť nenormálne dobre. Pokiaľ mám taký ten ezotericko-new-age prístup, tak každá meditácia bude zrejme šialený prúd zážitkov. Ale to nie je meditácia, ktorá by viedla k oslobodeniu, skôr naopak. Meditovať za účelom úplného oslobodenia znamená v prvom rade dostať pod kontrolu svoju myseľ. Už žiadne fantázie, žiadny astrál, žiadne „vízie“, len prítomnosť taká, aká je: prostá, strohá a bez príkras. Ale to je pre mnoho hľadajúcich nevábne, nepríťažlivé. Ako hovorí starý príbeh:
Šáriputra: „Slasť, priatelia, je táto nirvána, slasť!“
Mnísi: „Ale ako môže byť slasťou, keď tam nie je žiadne pociťovanie?“
Šáriputra: „V tom je práve tá slasť, že tam nie je žiadne pociťovanie!“
Takže, kontrolka pre mnohých, ktorí to s duchovnou cestou myslia vážne je podľa mňa táto otázka.
Ako presne Ťa Tvoja prax privedie k plnej realizácii, oslobodeniu?

13 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Prečo mi Buddha sľubuje realizáciu za najneskôr sedem rokov usilovnej praxe, a môj „guru“ za tisíce vtelení?

No, pravdou je, ze v onej sutre nie je povedane, kolko vteleni PRED tymi siedmimi rokmi si musel absolvovat, aby si dosiahol realizaciu za sedem rokov, takze v tomto by som nevidel nejaky velky rozpor medzi Buddhom a Tvojim gurom....:-) Buddha hovoril o niekom pokrocilom, Tvoj guru o Tebe:-)))

Trochu zapeklitejsia mi pripada otazka preco chciet byt "hermafroditom" (nech uz je to cokolvek), a o co je lepsie dosiahnut "realizaciu", nech uz je to cokolvek. Podla mna ani na jednu otazku sa neda zmysluplne odpovedat v ramci jednej, TEJTO inkarnacie. Resp. dalo by sa to zodpovedat, keby si ten ciel mal uz nadohlad a mal ho dosiahnut uz v tejto inkarnacii. Ale takto mi ta otazka pripada podobna, ako sa pýtat po prejdeni 10 metrov, ze ako to bude v Katmandu? Proste teraz asi nevidime ani obrysy Kathmandu, nieto este nejake podrobnosti.

Pravdupovediac, celkom slabo zdovodneny sa mi vidi i ciel "vyvanut", skoncit samsaru, pokial Buddha neuznava existenciu ziadneho atmanu. A popravde, este aj keby atman existoval, tak sa da postavit na poziciu, ze trpi aktualna osobnost, a nie atman.

Ivan (arjunai@gmail.com)

Karma Gyalpo Dondrub povedal(a)...

Poznas pribeh vraha Angulimala, ktory si robil z prstov svojich obeti nahrdelnik? Ked sa pokusil na zaver zabit Buddhu, umiernil sa, vstupil do sanghy a stal sa arahatom za tusim 2 tyzdne. To je palijsky kanon.
Vseobecne, o praxi nizsich tantier sa vravi, ze dosiahnes pomocou nich realizaciu za 16 vteleni, pri YogaTantre za 3. Pri Anuttaratantrach v priebehu jedneho - vid.Milarepa, ktory bol pred tym cernoknaznik a vrah.

A k vyvanutiu: prave preto, ze nie je "ja" je vyvanutie mozne. Ak by bola pevna substancia, ziadne vyvanutie by mozne nebolo. Ale podla mna vyvanutie je plne uvedomenie si a rozpoznanie tejto pravdy "ne-ja" a jej plne prezivanie bez toho, aby sme sa nadalej s cimkolvek stotoznovali. Pastnem k tejto teme jeden clanok.

Robert povedal(a)...

Zaujímalo by ma na základe čoho vieš, že existuje "niečo, čo sa inkarnuje"? Teda konkrétne na základe čo ty vieš, že po smrti sa to "niečo" ďalej vtelí do iného tela a ešte aj, že s tým, čo si teraz, aj bude mať niečo spoločné? Existuje niečo mimo toto telo, niečo, čo bude fungovať ďalej, keď toto telo prestane fungovať? Inak by totiž nemalo význam hovoriť o vteleniach..

Zdôrazňujem slovo "vedieť" v kontraste k slovu "veriť". Pretože ako správne hovoríš, budhizmus by mal byť filozofia skúsenosti, nie viery.

Otázka na konci článku je zaujímavá, ale je neúplná. Čo je presne rozumieš pod slovom realizácia/oslobodenie? Realizácia čoho, oslobodenie od čoho?

Karma Gyalpo Dondrub povedal(a)...

Robert,

ak dám bokom niečo, ako "spomienky" na minulosť, tak minimálne podľa toho, že som tu teraz a trpím. Inak povedané, ak som sa inkarnoval tento raz,na základe čoho viem, že sa neinkarnujem znovu? Ak som dobrý pozorovateľ prírodných dejov vidím, že energia je nezničiteľná. Ak ma dnes zrazí auto, v sekunde je moje telo bez pohybu, hoci bolo plne "energie". Kam zmizne?

Realizácia - je uvedomenie si našej pravej prirodzenosti a zotrvanie v nej, uvedomenie si vecí také, aké v skutočnosti sú a nie ako sa nám javia. Prebudenie je výstižné slovenské slovo.

Oslobodenie - je vykorenenieúočistenie všetkých karmických príčin pre návrat do tejto samsáry. Človek prestane byť podmienený. Podmienkou oslobodenia je prebudenie, realizácia.

:o)

Anonymný povedal(a)...

Moje vedomie si obcas uvedomuje sameho seba, a obcas je zalepene tym oceanom blata bezneho sveta.
Tak je to normalne.

Oslobodenie ci prebudenie by bol trvaly stav mimo oceanu, mimo mociar.
Ale ja som totozny s myriadami inych vedomi, ktore sa celu vecnost budu musiet znova pokusat dostat zo samsary - preto neexistuje unik, preto to trva miliony vteleni.
Ale zaroven je to tu a teraz.

Nic nam nechyba.
Je samsara, je nirvana
Niet samsary, niet nirvany
A

Arjunai povedal(a)...

No, neviem, ci si celkom vystizne zodpovedal Robertovu otazku:

"ak som sa inkarnoval tento raz,na základe čoho viem, že sa neinkarnujem znovu?"
Takisto ale nevies, ci sa budes inkarnovat znovu, nemas o nic viac dovodov pre jedno, ani pre druhe.


"Ak som dobrý pozorovateľ prírodných dejov vidím, že energia je nezničiteľná. "

Pri tej prilezitosti ktoru spominas, aj z radia vyleti bateria, a radio, ktore hralo, uz nehraje. Ale pochybujem, ze si "to-co-sa-inkarnuje" predstavujes ako bateriu:-)))) Pretoze bateria netrpi:-))))

Arjunai povedal(a)...

P.S. Inymi slovami, zakon zachovania energie nema nic spolocne s reinkarnaciou...

Karma Gyalpo Dondrub povedal(a)...

Arjunai,

vidis, a mne to pride celkom logicke. Ak tu nie je ozivujuca zlozka (v pripade radia -dost nevhodny priklad- bateria, v pripade zivej bytosti tzv. zakladne vedomie, sans.: alajavidznana), tak je tu "smrt" tela. Ak bateriu vlozime do ineho zariadenia, zase je ozivene. Ale bateria (a v tomto to sedi) je tiez agregat, zlozenina (sans.: skhanda), takisto, ako pocit vlastneho "ja".

A navyse, v mladosti sa vyskytli akesi zablesky spomienok, ktore mi okrem inych celkom nezavislo potvrdil aj spominany guru v poslednom clanku (a to bolo na prvom stretnuti, nikdy som mu nic o sebe nevravel).

Robertova otazka je podobna, ako ked sa spytam "Ako vies, ze cokolada, co si jedol bola naozaj sladka?" No proste som ju jedol a bola sladka, viem to. Ako to mozem dokazat? Pokial ju sam neokusi, moze mi oponovat kolko chce. Moze mi oponovat cely zastup, ale pokial mam skusenost, nemozem ju len tak hodit cez palubu. Ked sa chytim zhavej platne, nikto ma uz nepresvedci, ze bola len vlazna - ak mam k tomu na ruke pluzgier.

Pokial niekto neakceptuje reinkarnaciu, prosim, ved to je v pohode.
Koniec koncov, clanok bol na inu temu.

:o)

Robert povedal(a)...

Gyalpo:
no pokial su tie "zablesky spomienok v mladosti" fakt take jasne, ze si si isty, ze to nie je len iluzia a ze je to "vediet" a nie "verit", potom je to OK.

Na druhej strane odvolavat sa na zakon zachovania energie je pomylene. Energia je neznicitelna, ale informacia je znicitelna. Pokial dostatocne silne tresknem kladivom do mojho notebooku, ziadna energia sa neznici, ale informacie v pocitaci sa stratia. Papier s napisanym textom spalim a popol rozprasim, kam sa stratila informacia z papiera? Nikam nezmizla, proste zmizla. Informacia je znicitelna. Podobnych prikladov mozes najst celu kopu.

Clanok nebol o reinkarnacii, ale pokial ocakavas realizaciu za X inkarnacii/rokov/dni/hodin, proste hocikedy inokedy ako "tu a teraz", potom nema vyznam, aby som ti odpovedal na tvoju otazku, pretoze obaja pod tymi istymi slovami vnimame nieco uplne ine.

Otazka "ako ta tvoja prax vedie k osvieteniu" nema vyznam - prax je osvietenie. Tu a teraz. Nic viac ako tu a teraz neexistuje. Realizacia niekedy v buducnosti je len iluzia. Buducnost neexistuje. Minulost tiez neexistuje. Bud si realizovany tu a teraz, alebo nebudes nikdy. Prax ta nemoze doviest k osvieteniu.
(Arton: to je aj vyznam vyroku, ze "nic nam nechyba, samsara je nirvana" - akonahle si tu a teraz, potom tu a teraz je nirvana. Nie je vzdialena patalion vteleni :))) )

Takze bud tvoja prax je osvietenie (a potom je to OK), alebo nie je osvietenie a potom to nie je ta spravna prax. :) Pripadne este tretia moznost, ze sice tvoja prax je osvietenie, akurat to nevidis, pretoze mas pomylene romanticke predstavy o tom, co je to "osvietenie".

Karma Gyalpo Dondrub povedal(a)...

Robert,

v tomto je nahlad dzogchenu a zenu rovnaky, ze realizacia nie je nieco, co sa deje postupne, ale vsetko je uz teraz OK. Napriek tomu -neviem ako ty- si to nedokazem stale uvedomovat a zit v tomto uvedomeni. Kvoli tomu potrebujem prax. Preto hovorim o realizacii v buducnosti, pretoze teraz to nezijem stale. Trvale prezivanie vlastnej prirodzenosti 24h denne je potom ta "realizacia" v buducnosti.

Co sa tyka reinkarnacie: je to len chytanie za slova. Bud mas skusenost, aspon nejaku, alebo nie. Ak mam svoje presvedcenie na zaklade niecoho, a ty to jednoducho neakceptujes, prosim, ale pre mna nema vyznam sa takto pretahovat o slovicka. Tie priklady, ak ich budem apikovat v plnej sirke, mi potom ukazuju, ze som len nejaky program (aka Matrix), ze vobec nie som nezavisla bytost s vlastnou volou, ale musi ma nieco ovladat, programovat, popisat. Ze by panboh? Na toho nastastie neverim. Ale ako vravim, toto je len slovickarenie. Ak sa ti reinkarnacia nezda, no problem.

Anonymný povedal(a)...

Priatelia,
ale ma toto nieco spolocne s dzogchen?

Priam katolicky katechizmus, co nachadzam v tychto debatach.
:)

Ale nic, nechcel som rypat, len upresnit:
ved ja netvrdim, ze "nirvana" je vdzdialena patalion vteleni.
Len som povedal, preco a a v akom zmysle to tvrdia ini.

Mimochodom, ked uz o tom "vteleni",
ako sa vteluje vlnenie?
A este horsie, ako sa odteluje?
.
Dik za odpoved:)

Robert povedal(a)...

Gyalpo:
ad slovickarenie:
asi sa zhodneme na tom, ze slova nie su postacujuce na popis reality. Preto je aj velmi jednoduche si vzajomne nerozumiet. T.j. vzdy ak zacnes a temu “dharma“ (ehm), hned je to slovickarenie. Casto 99% rozhovoru je stylom: jeden o voze, druhy o koze. Ale aj napriek prevahe balastu sa takmer vzdy nejaka hodnotna informacia prenesie. Takze aj ked je vacsina rozhovoru mlatenie prazdnej slamy, sem tam nejake zrnko vypadne. Niekedy v uplne bezvyznamnej vedlajsej poznamke a prave tá ťa trocha posunie dopredu. Z toho dovodu sa trebars konkretne ja zucastnujem podobnych diskusii. Napriek tomu, ze s tym pocitam, ma ta prevaha prazdnej slamy casto flustruje.. ale zial lepsie to neviem. A aj nieco byva lepsie ako nic. Teda slova su mizerny prostriedok na komunikaciu, ale mame nieco lepsie?

ad “k teme clanku”:
Viem, ze clanok nebol primarne o reinkarnacii, ale reinkarnacia sa tam spominala a jedno zo spravnych tvrdeni obsiahnutych v clanku bolo, ze “budhizmus nie je filozofia zalozena na viere.” Reinkarnacia sa casto opiera o vieru. Takze reinkarnaciu spominam v ramci diskusie o verit vs. vediet. Napr. ako rozlisit co je este viera a co uz je vediet? Takze si myslim, ze moj komentar nebol uplne off-topic.

ad reinkarnacia:
Nie je to davno, aj ja som koncept reinkarnacie povazoval za vyborne vysvetlenie, ale postupom casu som si uvedomil, ze sa jednalo len o “vieru”. To znaci, ze koncept reinkarnacie nepopieram, len ho mam ulozeny v pomyselnom supliku oznacenom “nepreverene”. Napriek tomu ma koncept reinkarnacie zaujima. Nebolo a nie je mojim cielom presvedcovat ta, ze reinkarnacia je nezmysel.

Pokial TY reinkarnaciu akceptujes je to OK. Mna len zaujimalo, ci trebars mas k dispozicii nejake ine, ako cisto subjektivne pozorovania, ktore som trebars ja prehliadol? Ak ano: zaujimaju ma! Ak nie, teda sa sa u teba jedna o cisto subjektivny pocit, zalozeny na subjektivnych zazitkoch, tiez no problem.

V prvych odpovediach si totiz naznacoval, ze tvoje presvedcenie o reinkarnacii je zalozene na objektivnom pozorovani napr. prirodnych dejov (spominal si zakona zachovania energie, utrpenie, ..).

Prirovnanie k “sladkosti cokolady” ma medzeru. “Sladkost cokolady” mozem preverit experimentom. Mozem zvolat skupinu ludi, polovici nahodne rozdat cokoladu, polovici rovnako vyzerajuce placebo, mozem si overit, ze vsetci vedia, co to znamena “sladky” a mozem porovnat, kolko ludi oznaci za sladke placebo vs. cokoladu. Mozem podobne potvrdit koncept reinkarnacie?

Arton:
ad katolicky katechizmus: mozes to upresnit? Co konkretne vyzera ako “katechizmus/dogmy”? Prave o tom hovorim, v budhizme podla mna, ide okrem ineho o to: odlisit vieru (dogmy) od toho co “vieme”. Akonahle vieme rozlisit vediet a verit a “vieme, ze nieco vieme”, potom uz to nie je katechizmus - bez ohladu na obsah diskutovanych tvrdeni. :)

Anonymný povedal(a)...

beneficial Lot, and peacefulness of psyche Chris Awwweee That
sucksI've just hail off my oil with virgin cocoa palm oil can be very helpful. One of the causes of urticaria is when someone has an modish medications that are being secondhand to treat hives and are often recommended to be used Day-by-day as a preventive step. feature not ingested foods, insect bites, viruses and parasite infestations.

Feel free to visit my site - urticaria pregnancy