Tento blog je osobnou stránkou, ktorá nevyjadruje pozície a názory žiadnej konkrétnej skupiny, ale výlučne jeho autora.

streda 8. októbra 2008

Zázrak pre vedcov



-->
Bývalý Ganden Tripa ostal v „thukdam“ 18 dní.

Dharamsala, 6.Október – lekári a výskumníci v kláštore Drepung boli v úžase pri pozorovaní výnimočnj situácie v juho-indickom Tibetskom osídlení v Mungode. Jeho eminencia Lobsang Njima, bývalý Ganden Tripa, ktorý zosnul 14teho septembra, ostal v thukdam 18 dní, do 1 októbra.
Thukdam sa v tibetskej budhistickej tantrickej praxi vysvetľuje ako štádium v ktorom sa vysoko vzdelaný láma, alebo praktikujúci s jeho celoživotnou meditačnou praxou, nachádza a je schopný meditovať na štádium „Jasného svetla“, čo je konečný proces vnútorného rozpustenia piatich elementov a vedomia. Kým sú praktikujúci v thukdam, sú schopní ovládnuť svoje telo od rozkladu a zachovať vnútorné telesné teplo.
Tenzin Namdul, tibetský doktor z Men-Tsee-Khangu, a Dr.Yangzom Dolker z nemocnice v Deleku, boli poslaní do Mungodu v južnej Indii, aby vedecky skúmali účinky thukdamu na telo Trisur Rinpočheho. „Projekt thukdam bol zpustený minulý december v spolupráci s Dr.Richard Davidsonovým laboratóriom zobrazovania mozgu (brain imaging laboratory) na Wiskonskej Univerzite pod vedením Jeho Svätosti Dalaj Lámu,“ hovorí Dr.Namdul. Doktori merali efekt thukdamu na Rinpočheho telo pomocou EEG, EKG a teploty tela, používajúc posledné vedecké nástroje.
Tibeťania spolu s Indmi sa tlačili v Drepungu, aby získali Rinpočheho požehnanie. Team výskumníkov a vedcov z Swámiho Vivekanandovej Nadácie Výskumu Jógy z Bangalore sa dostavili, aby boli svedkami toho, čo neskôr nazvali „vedecký prelom v následkoch inetzívnej meditácie“. Iný team doktorov a neurológov z Belgaumovej KLES Prabhakar Kore Hospital, kde Rinpočhe vydýchol naposledy sa takisto dostavili, aby videli tento jav.
„Doktori to komentovali ako niečo, čo museli uvidieť, aby tomu uverili a teraz, keď boli toho svedkami, povedali, že boli jednoducho prekvapení a bez reči. Obidva teamy vyjadrili silnú túžbu na spustení a spolupráci na tomto dôležitom a komplexnom projekte,“ povedal Dr.Namdul.
Niektorí tvrdia, že dlhšie obdobie meditácie oddiali objavenie jeho reinkarnácie. Dalaj Láma požiadal pomocníkov Gaden Trisura, aby mu umožnili pokračovať v meditácii. Skoršie oznámil Tibetský líder, že vedci môžu skúmať stav thukdam Tibetských majstrov a lámov.
Pod vedením Dalaj Lámu bude Trisur Rinpočheho telo mumifikované, aby ho ľudia mohli vidieť a byť požehnaní jeho prítomnosťou, povedal Dr. Namdul.
zdroj: http://www.phayul.com

2 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Nejak som nepochopil: thukdam sa da robit len po smrti (v barde) alebo aj normalne, za zivota?

Zodpoveda thukdam nirvane?

Karma Gyalpo Dondrub povedal(a)...

Tibetsky majstri dokazu zotrvat v pozicii aj po smrti tela -teda telo ostane v meditacnej pozicii- bez toho, aby sa spustili telesne "stavy", ako sa to klasicky deje (to znamena, ze do par hodin po smrti zacne tekutina vytekat z ritneho otvoru a krva a tekutiny sa zleju na spodnu cast tela). Thkdam sa konci v momente, ked mrtvola uvolni poziciu. Vtedy nastane aj vytekanie stiav a cely proces rozkladu.

Dalsi nedavny pripad najdes tu:

http://blazing-splendor.blogspot.com/2007_02_01_archive.html

pod nazvom: Chogye Trichen Rinpoche's passing

Cital som aj ine za posledne obdobie, ale neviem to teraz najst.