Tento blog je osobnou stránkou, ktorá nevyjadruje pozície a názory žiadnej konkrétnej skupiny, ale výlučne jeho autora.

utorok 13. apríla 2010

Legendárny Gándhí bol posadnutý sexom, tvrdí historik

Túto informáciu som prebral odtiaľto. Na Gándhího áhimsu som mal už dávno svoj názor, podľa mňa postupoval vo svojom zápase o nezávislú Indiu veľmi nezodpovedne a posielal svojich stúpencov nechať sa zmasakrovať. Netvrdím, že mali oni masakrovať angličanov, ale takéto jednanie mi nepríde múdre. Nakoniec šlo aj tak, ako vždy, o diplomatickú dohodu. Táto informácia nižšie dodáva ďalší rozmer k jeho životu:

DILLÍ - Mahátma Gándhí bol muž trýznený sexom a túžbou po ženách. Dokazuje to britský historik Jad Adams. Vo svojej novej knihe opisuje podrobnosti Indovej maniakálnej posadnutosti sexuálnym životom.

Reklama

videovizitka

Reklama

videovizitka
O jednom z najväčších politických a duchovných vodcov Indie a indického hnutia za nezávislosť a jeho sexuálnom živote vydal knihu Gandhi: Naked Ambition (Gándhí: Nahé ambície), informovala agentúra ANSA. Nejde o novinku, Gándhího sexuálny život bol už predmetom viacerých štúdií a témou škandálu v posledných rokoch jeho života, pripomenula agentúra ANSA.

Po prvýkrát sa však táto kontroverzná stránka života "polonahého fakíra", ako ho pohŕdavo charakterizoval Winston Churchill, analyzuje v kontexte jeho celého života; od skorého sobáša v 13 rokoch so štrnásťročnou Kasturbou, až po jeho posledné chvíle, kedy ho podopierali dve dievčatá, ktoré sám označoval za „barle mojej staroby“.

Kniha odhaľuje prekvapivú a neznámu tvár Mahátma Gándhího (1869-1948), ktorá ide za rámec jeho obvyklej podoby ako ochrancu práv utláčaných a slabých. V jeho autobiografických dielach sa neustále objavuje téma čistoty a ťažkostí s potlačením sexuálneho inštinktu pomocou prísnej vegetariánskej diéty na báze surovej zeleniny a sušeného ovocia.

Kniha okrem iného pripomína, ako šestnásťročný Gándhí odišiel od lôžka ťažko chorého otca, aby uspokojil "neodkladnú sexuálnu potrebu" s manželkou. Keď sa vrátil, našiel otca mŕtveho.Táto epizóda ho trápila po celý život, napísal indický list Mail Today, ktorý vydal recenziu knihy. V roku 1906, keď bol v južnej Afrike, sa rozhodol urobiť sľub čistoty, ale mnoho rokov robil svoje "experimenty", keď napríklad nútil dievčatá a chlapcov, aby sa sprchovali spoločne, aby ich tak vraj uviedol do pokušenia, a potom ich osobne trestal, ak ustúpili "volaniu prírody".

Po návrate do Indie, do svojho nového domu v štáte Gudžarát, začal ešte asketickejší život a vyhlasoval, že sexuálne vzťahy sú povolené len na plodenie detí. V roku 1936, keď sa jeho zdravie stalo krehkým z dôvodu pôstu a odriekania, "adoptoval" dve dievčatá Abhu a Sušílu, ktoré boli s ním vo dne, v noci. Sám sa priznal k tomu, že vstupoval do kúpeľa, kde sa umývala Sušíla, ale že mal oči zatvorené. Je čudné, že manželka Kasturba poznala divné zvyky svojho manžela a schvaľovala ich, napísal Mail Today.

Po smrti manželky v roku 1944 sa jeho testy sebakontroly stali ešte radikálnejším. Dokonca žiadal svoju dospievajúcu neter Manu, aby s ním spala nahá. "Musíme našu čistotu podrobiť skúške," napísal jej v liste. A tak to robil s ňou a s ďalším dievčaťom Abhou až do posledných dní svojho života.

Britský historik Jad Adams je známy štúdiom sexuálneho života slávnych osobností, medzi inými spisovateľa Rudyarda Kiplinga, ktorý bol považovaný za nepriateľa žien.



6 komentárov:

Arjunai povedal(a)...

NArazky na to som cital uz predtym, a z inych zdrojov.

Povazujem to za pravdepodobne, pretoze jedno z rizik akejkolvek praxe je, ze cloveka vyvedie z pevne osancovanej rovnovahy bezneho zivota, do koncin, kde chybaju mantinely.

Ja to vidim i na tejto mikropraxi, ktoru ako svetsky clovek prevadzam, ze clovek ma nahle omnoho "maksie" hranice, a musi si davat o to viacej pozor, aby neprekrocil hranice konvencii.

Myslim, ze z G. nema zmysel robit svatca, on proste len doviedol Indiu k samostatnosti (co nie je malo), aj to len preto, ze Britske imperium bolo unavene a znechutene z druhej svetovej vojny. A co sa jeho politickych nazorov tyka (ktore som nahodou a namatkovo zachytil), tiez nie su take, ze by sa este dnes za ne niekto postavil.

Cely zazrak spocival v tom, ze "polonahy fakir" (ako ho nazval Chruchill) doviedol Britaniu k tomu, aby sa vzdala Indie. Je to dost velky zazrak, len neviem, ci to staci na svatost:-)))

Arjunai povedal(a)...

To ze posielal svojich stupencov "na smrt" by som mu ale prilis nevycital, pretoze nemozes nieco vybojovat bez obeti; to len tu v Europe sa nam zda, ze je to mozne (aj to len po druhej svetovej vojne)... ale to sa nam ozaj len zda...

Proste, patri ku kvalifikacii politickeho vodcu, ze je schopny a ochotny siahnut az k takejto krajnosti.

Anonymný povedal(a)...

ten kto ho odcudzuje za to čo spravil, či nespravil,/čo je len určitý náhľad každého jednotlivca a nikdy nebude jednotný.. / ten "dzogčhen" vôbec nepochopil :)

Karma Gyalpo Dondrub povedal(a)...
Tento komentár bol odstránený autorom.
Karma Gyalpo Dondrub povedal(a)...

ja som za prve nikoho neodsudzoval, len som vyjadril svoj nazor, ze nekonal velmi v zasade ahimsy. samozrejme, suhlasim aj s Arjunaiom v tom, ze velky vodca musi byt schopny velkych obeti.

za druhe to s dzogchenom ani trochu nesuvisi a na rodiel od niekoho, sa pod svoj nazor dokazem podpisat, ze?

Anonymný povedal(a)...

There ѕhoulԁ be some form of energу meԁicine that іs becоming increаsingly populaг
at today's leading tantras.

my blog post; london tantra