Tento blog je osobnou stránkou, ktorá nevyjadruje pozície a názory žiadnej konkrétnej skupiny, ale výlučne jeho autora.

štvrtok 26. novembra 2009

Hinduizmus a ahimsa


Dnes som si prečítal správu o rituálnom obetovaní cca 200.000 zvierat bohyni sily Gadhimai. Dokonca je tam video s pobitými zvieratami a pri konci sa snaži jedno bezhlavé telo buvola postaviť. Myslel som si, naivne, že ahimsa, princíp neubližovania, je v hinduizme pevne zakorenený, minimálne od čias Buddhu. V mojom príspevku "Buddhizmus a Hinduizmus" som to rozoberal. Ako vidno, niektoré staré tradície pretrvali až do súčasnosti a s podivom ľudia neprejavujú najmenší súcit.

Tu sa mi derie do mysli mnou obľúbená buddhistická prax "darovania života", ktorú uplatňujem obzvlášť v období Vianoc, kedy sa snažíme s priateľmi kúpiť čo najviac kaprov určených na vianočný stôl a vypustiť ich na slobodu. Mnohí mi to tu kritizovali, že nemajú šancu na prežitie. Ako som už písal, konzultoval som to s rybármi a vraveli opak. Ale aj keby nie, keď ich nekúpime my, skončia na stole celkom určite, kdežto v opačnom prípade majú aspoň nejaké šance. Potešilo by ma, keby sa aj iní buddhisticky zmýšľajúci ľudia pridali k takejto aktivite, aspoň na protest proti podobným tradíciám, ako je hore uvedená, kam by som rátal aj našu vianočnú, ktorá sa nevyznačuje len hromadným zabíjaním kaprov, ale ešte k tomu aj klčovaním jedličiek a pod.

Keby že toto píšem na nejaké ezotrické, či iné fórum, už by som počul tie pseudo-argumenty o tom, že sú aj iné naliehavé problémy, prečo sa nevenujem im a pod. Nedá sa venovať všetkému a hoci ma mrzia aj iné veci, hlavne pokiaľ ide o ľudské práva a životy, nie je toľko času sa k všetkému vyjadrovať - to by sa tento blog zmenil na politický. Tento konkrétny prípad ma však nesmierne prekvapil. O podobnej tradícii som nie len že nepočul, ale ani v Indii a Nepále neočakával, že by mohla existovať. Nuž.......


---------------------------------

2 komentáre:

Arjunai povedal(a)...

Mna zas na tomto zaujalo, ze vlastne vdaka tomuto prispevku som si uvedomil, ze u nas sa tiez (minimalne na Vianoce) masovo zabijaju zvierata.

Je to zaujimave, pretoze ked clovek je po usi v danej tradicii (mam na mysli teraz to zabijanie kaprov) tak mu to nepride tak dramaticke ani napadne, ako ked sa na to pozrie "zvonka"; a zrejme nejak podobne to vnimaju aj ti ludia v tom Nepale/Indii.

Zatial som pocul o hromadnom podrezavani oviec u mohamedanov, teraz toto co pises -- a nakoniec som si musel uvedomit, ze sa od nich mozno lisime v intenzite, nie vsak v podstate veci.


Je to hrozne, ako je clovek zaslepeny... trvalo mi to jeden cely ludsky zivot kym som si to vobec uvedomil, hoci vegetarianom som urcite minimalne 30 rokov

Teraz neviem, ci mam dat nakoniec :-) alebo :-(

Unknown povedal(a)...

ctihodna myslienka...