Tento blog je osobnou stránkou, ktorá nevyjadruje pozície a názory žiadnej konkrétnej skupiny, ale výlučne jeho autora.

pondelok 30. novembra 2009

Spojenie priestoru a vedomia

Nasledujúce je malá, pre mňa dosť inšpiratívna ukážka z knihy "Súcitný čin" o Čatral Rinpočhem.Čatral Rinpočheho som tu už spomínal v súvislosti s jeho vypúšťaním rýb určených na predaj. Je to veľký praktikujúci, jogín, ktorý sa venuje predovšetkým dzogčhenu. Veľa času strávil praxou na ústraní v jaskyniach a stal sa držateľom línie Longčhen Ňjingthig a Dudžom Tersar (teda predovšetkým). Jeho jednanie bolo vždy prísne jogínske. Meno "Čatral" znamená "pustovník". V 50tych rokoch ho o náuky požiadal Reting Rinpočhe (regent dalajlámu v období, keď bol ešte mladý). Moc sa mu do toho nechcelo, ale jeho učiteľ tiež naliehal, tak prijal pozvanie do Lhasy. Po nejakom čase z tade odišiel na ústranie, a keď sa ho snažil Reting vystopovať, našli cestou tuláka v drahých brokátových šatoch, ktoré s ním cestou Čatral Rinpočhe vymenil, za jeho otrhané žobrácke.

V tradícii Longčhen Ňjingthig nie je nezvyčajné, že náuky vysokej úrovne sú predávané iba jednému, či dvom majstrovy najviac oddaným a nadaným žiakom. Korenný guru Khenpo Ngawang Palzanga odovzdal niektoré náuky a splnomocnenia náuk Longčhen Ňjingthig výhradne veľkému Khenpovi. Tento typ náuk sa považuje za tak tajný a je uchovaný priamou transmisiou jednému žiakovi od realizovaného majstra k plne kvalifikovanému študentovi.

Jedna taká osoba, ktorá bola pripravená obdržať najhlbšie náuky Čatral Rinpočheho bola pozoruhodná praktikujúca, známa ako Jum Kušo-la, partnerka Tulku Urgjen Rinpočheho. Nasledujúce je zápis tohto predania náuk, ktorý sa uskutočnil v posledných dňoch jej života, zapísaný jej synom Čhökji Ňjima Rinpočhem:

Čatral Rinpočhe...ju prišiel navštíviť. Mala k nemu veľkú oddanosť. Požiadala o splnomocnenie Vadžrasattvu a poprosila, aby ju učil „Štyri časti bez troch“ (uskutočnenie štyroch káji –dharma-, sambhóga-, nirmana-, svabhavika-kája- mimo tri časy – prítomný, minulý a budúci, pozn.prekl.). Toto je konečný náhľad trekčhö. Učil dlhý čas. Nanešťastie, nespravili sme záznam tejto náuky na kazetu, ale on by to zrejme aj tak nechcel nahrávať. Nič menej, náuka bola veľmi dlhá a jasná. Nakoniec Čatral Rinpočhe povedal, „Okej, poďme zmiešať naše mysle. Uvoľni sa v rovnosti.“ Všetci sme vedeli –obzvlášť jej doktori- , že moja matka je veľmi slabá, ale v tej chvíli povedala „Á“ veľmi silno. Jej oči boli úplne široko otvorené. Nebola tu známka žiadnej bolesti; naopak, zdala sa byť veľmi uvoľnená. Pozrel som na hodinky. Zotrvala v tom stave celých päť minút. Zrazu som sa začal obávať, či nezomiera. Pomyslel som si, „Čo sa deje?“ Pozrel som na Čatral Rinpočheho, ktorý tam iba sedel v meditácii. To ma upokojilo a pochopil som, že by sme mali všetci iba zotrvať v rigpe.

Po piatich minútach sa „vrátila späť“. Zotrvávala v náhľade „štyroch častí bez troch“ bez rozprávania. Potom začala komunikovať a ďakovala Čatral Rinpočhemu. On povedal, „Som veľmi šťastný, že si pochopila túto náuku. Vedel som, že si bola dobrá praktikujúca, ale neuvedomil som si, že máš tak vysokú úroveň vedomia. Dnes to vidím, tak ťa rešpektujem a som pyšný, že ťa poznám. Si dobrým príkladom pre každého.“

Neskôr sa Čatral Rinpočhe pridal k môjmu otcovi a mne na obed v inej miestnosti. Rozprávali sme sa a jedli viac než hodinu. Môj otec sa veľa nepýtal, ale ja som sa Čatral Rinpočheho spýtal, „Čo sa stalo? Akú mala moja matka skúsenosť?“ Pozrel sa na mňa veľmi vážne a povedal, „Nuž, bola to prekrásna vec. Zmiešala priestor a vedomie. Iba najlepší praktikujúci je to schopný spraviť, obzvlášť keď čelí takej silnej bolesti a krutej chorobe. Iba dnes som si uvedomil, že Jum Kušo-la je taká pokročilá praktikujúca. Teraz pozeraj. Budú ďalšie úžasné znamenia. Bude dobré, keď každý, kto má spojenie s Jum Kušo-la sa s ňou bude môcť stretnúť, obetovať biely šál, urobiť poklony a požiadať, aby spojila svoju myseľ s jeho.“



----------------------------------------------------------------------------------------



6 komentárov:

Arjunai povedal(a)...

No, cakal som trochu podrobnejsie vysvetlenie tohto spojenia.... skoda.

Karma Gyalpo Dondrub povedal(a)...

Tak skús obdržať inštrukcie k náukam Trekčö a Namkha Arte. Napríklad aj Namkhai Norbu Rinpočhe to pomerne často dáva.

:)

Arjunai povedal(a)...

:-) Predpokladm, ze nauky obdrzim v tibetstine:-) Uz sa tesim:-)

Karma Gyalpo Dondrub povedal(a)...

No, uplne sa mylis, Rinpoche dava nauku v anglictine a pokial ju chces obdrzat a nemas moznost vycestovat, exituje tzv webcast, pomocou ktoreho sa mozes retreatu s nim ucastnit bud doma, alebo v niektorom centre Komunity Dzogchenu, kde budes mat zabezpeceny aj preklad.

:)

Arjunai povedal(a)...

A da sa to brat vazne? Nie je to nejaky druh instantneho osvietenia? Kde je ten webcast?

Karma Gyalpo Dondrub povedal(a)...

Je to celkom seriozne, vel ucitelov zacalo vyuzivat tento sposob, napr Sogyal Rinpoche, Chokyi Nyima Rinpoche a dalsi. A neboj, naziadne instant osvietenie by som nerobil reklamu. Za instantne osvietenie sa spravidla platia v roznych sektach tazke prachy, tento webcast je zadarmo.

Info o webcastoch najdes na oficialnych strankach:

http://dzogchen.sk/dx/index.php

:)