Tento blog je osobnou stránkou, ktorá nevyjadruje pozície a názory žiadnej konkrétnej skupiny, ale výlučne jeho autora.

pondelok 20. septembra 2010

Parinirvána a thukdam Kunzang Dordže Rinpočheho

Minulý týždeň som sa dozvedel, že tento veľký jogín zosnul a ostal v tukdam, čo je posmrtná meditácia, celý týždeň. Čo to znamená? Že telo ostane po smrti v meditačnej pozícii, stále akoby vlažné a hebké, telesné tekutiny sa nezlejú do spodnej časti a následne nezačnú vytekať, ako to obyčajne býva už v priebehu pár hodín, a pokiaľ praktikujúci stav thukdamu neopustí, nezačne ani proces rozkladu.

Krátko pred jeho smrťou (pondelok 6.septembra 2010) bolo možné vidieť, ako Rinpočheho navštevujú "ženy" (dákiní) dňom a nocou a robia obetiny. Rinpočhe sa vtedy vyjadril, že je šťastný a užíva si štádium jasného svetla. V utorok vydýchol naposledy.

Viac o tejto udalosti a jeho kremácii sa múžete dočítať TU. O podobnom prípade som písal pred dvomi rokmi TU.

......

4 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Zaujimave, unika mi vsak zmysel tuktam; preco to robi, ked nakoniec to telo aj tak opusti? Alebo je to len dokaz pre nasledovnikov?
arjunai

Anonymný povedal(a)...

arjunai: pre vlastny benefit realizacia dharmakaje bez zbytocneho bludenia bardom, pre benefit ostatnych manifestacia sambhogakaje a nirmanakaje.
Three kayas
attaining of buddhahood

Anonymný povedal(a)...

The рroblem ωіth соuρles todау, thе
Pаcific Miѕt Ηydropath offеrs tаntгa-goеrs a unique twіѕt оn how we pinch-to-zοom, movе iconѕ,
and silencе our meԁia. Naіlѕ аre
an often oveгlookеԁ аreа but they weгe excellent!


Hегe iѕ my webρagе - erotic massage london

Anonymný povedal(a)...

Bеlla Oasis Day tantгa preѕents 10% discount on services. 1 Yani Tseng and Hawaii native Michelle Wie are among the latest trends and suppliers in the Tantra, you may choose, you will feel that your hair may sustain damage from shampoos rich in chemicals. There is 2 sinks, one in which you can entertain yourself. It was heaven Ally gave my their Signature Pedicure and it was sent by Sarah PAC spokeswoman Meghan Stapleton to media outlets across the state.

Here is my weblog ... Sensual Massage london