Tento blog je osobnou stránkou, ktorá nevyjadruje pozície a názory žiadnej konkrétnej skupiny, ale výlučne jeho autora.

pondelok 31. marca 2008

Demokracia a sloboda slova

Asi trošku odbočím z všeobecnej témy tohto blogu, ale téma islamu je v poslednej dobe hlavne v Európe veľmi horúca. A nie len v Európe, ale celkom ma prekvapilo, že pri protestoch v Tibete napádali protestujúci dve skupiny ľudí: Číňanov a moslimov.
Dejiny islamu sú v podstate plné násilia, však prvý džíhád viedol už samotný prorok. V modernej dobe sa však džihád presúva do undergroundu a islam vedie "partizánsky" boj. Téma islamu je citlivá nie len pre bežných ľudí, ale hlavne pre politikov a duchovných vodcov. Defacto si nemôžu dovoliť priame vyhlásenia na jeho adresu, lebo hneď príde vlna protestov, či už doma v Európe, alebo celkom určite v moslimských krajinách spojená s vyhrážaním sa bombovými útokmi.
Niekedy je to až vtipné sledovať tieto reakcie. Napr. keď sa minulý rok pápež Benedikt vyjadril na adresu islamu, že je to náboženstvo násilia, vypukli silné protesty a popolom ľahlo niekoľko kostolov v prevažne moslimských krajinách. Teda takto protestovali, že to nie je pravda, že nie sú násilní. :o) Príkladov by bolo určite viac.
Horšie však je, že začíname pociťovať neslobodu vyjadrovania. Viď prípad karikatúr v Dánsku. Najnovším jablkom sváru je film holandského politika Geerta Wildersa Fitna (Rozvrat), ktorý cituje poukazy k používaniu násilia v samotnom islame. Je skutočne "husté", keďsa nám cudzí mimo-európsky národ snaží diktovať, čo môžeme zverejniť v tlači, či inom médii a čo nie.
V samotnom Koráne sa píše, že keď moslimovia prídu na územie neveracich, majú ich konvertovať, či po dobrotky, alebo násilím. Ak ich ja na ten druhý krok málo, majú sa usadiť, nemiešať sa s miestnymi a konvertovať ich, keď ich počet narastie. Toto presne sa teraz deje vo veľkých Európskych metropolách a najväčšie problémy s tým má Francúzsko, Nemecko a Holandsko. Viď nedávne nepokoje v Paríži, kde moslimovia žiadajú dokonca menšinové práva!
Tým samozrejme v žiadnom prípade nechcem hádzať všetkých moslimov do jedného vreca!
V záujme protestu proti slobode slova, uverejňujem tu link na vyššie spomínaný film Fitna s českými titulkami. Film je zo servera Pravda o Islámu, ktorý celkom odporúčam. Nech sa páči a pozor, film obsahuje šokujúce zábery.

Práve som si čítal reakcie na film na oficiálnom webe slovenských moslimov. Najprv popierajú, že by boli v islame zakorenené prvky násilia, hovoria o tolerancii islamu k iným náboženstvám a národom a vzápätí:

Holandští muslimští vůdci také apelují na pokoj.

"Zveme je, aby sledovali naši strategii a nereagovali útoky na holandské ambasády nebo turisty," Mohamed Rabbae, vůdce Holandsko-marocké národní rady, sdělil na tiskové konferenci muslimských vůdců v amsterdamské mešitě.

"Útok na Nizozemí, je útok na nás."


Mohamed Al-Šahat Al-Gendi, člen Azharské islámské výzkumné akademie, souhlasil.


"Islám je náboženství, které vyzývá své stoupence, aby akceptovali druhé.


"V islámu není fakt následování jiného náboženství důvodem k nepřátelství, válce nebo násilí."

No Comment!

7 komentárov:

arton povedal(a)...

No comment?

A čo tak okomentovať to, že buddhista napáda a lynčuje na ulici druhých?

To ti nebúri etiku, priatelu?
Zdá sa ti akceptovatelné, že buddhov žiak zabíja v divokej vášni na ulici náhodných číňanov či moslimov?

Karma Gyalpo Dondrub povedal(a)...

Samozrejme, že mi to príde nevhodné a neakceptovateľné. Jediná vec je, že mi to príde mierne pochopiteľné, že tí ľudia sú fakt plní napätia a zlosti; totiž, keď si predstavím situáciu, že by u nás boli Rusi agresívnejší, že by sa ruština stala nie len povinná (ako bola), ale dokonca úradná, že by si mal problém zohnať prácu na slovensku za to, že si slovák a nie rus, že by mi rusi dávali pri každej príležitosti pocítiť, že sú na Slovensku pánmi, obmedzovali by ma prejavovať moju vlastnú kultúru a väznili a popravovali ľudí - a toto by sa dialo 49 rokov!!!! - tak by som sa zrejme tiež neudržal. Tým samozrejme netvrdím, že je to v pohode. Ale v podobnej situácii sú Tibeťania.

Ale pokiaľ to porovnám s moslimami, tak je tá situácia opačná, nie? Oni sú v cudzej krajine, sú v menšine, atď, a predsa sa nám snažia diktovať a zastrašujú nás, prípadne porušujú zákony danej krajiny, atď. Tým ale zase netvrdím, že všetci moslimovia.

Karma Gyalpo Dondrub povedal(a)...

Este pre Ivana:

Wang Qian a Chang Qing
Sound of Hope
24. marec 2008
Image

Pan Ruan Ming byl poradcem generálního tajemníka čínské komunistické strany (ČKS) Hu Yaobanga (Epoch Times)

TÉMA: ZINSCENOVENÉ NÁSILNOSTI ČÍNSKÝM REŽIMEM:
- Čínsky režim zapletený do zinscenovania násilia v Lhase

- Propaganda, podvody a „násilí“ ve Lhase

Bývalý vysoce postavený úředník ČKS, Ruan Ming, upozorňuje, že násilné protesty, které se odehrály minulý týden ve Lhase, se možná nestaly tak, jak nám byly podány čínskými vládními médii.

Pan Ming tvrdí, že ČKS tibetské incidenty pečlivě připravila, aby donutila Dalajlamu rezignovat a zároveň tak omluvila budoucí represe Tibeťanů.

Ruan žije od roku 1997 na Tchaj-wanu, kde pracoval jako diplomatický poradce prezidenta Chen Shui-biana. V letech 1981-1987 pracoval jako poradce Hu Yaobanga, generálního tajemníka ČKS. Hu byl obdivován demokratickými aktivisty pro své reformní myšlení. O smrti Hua v roce 1989 se říká, že byla jiskrou tehdejších studentských demonstrací v Pekingu.

V rozhovoru pro rádio Sound of Hope, Ruan varoval mezinárodní společnost, aby při sledování nepokojů ve Lhase měla oči doširoka otevřené a byla si vědoma násilné a podvodné povahy ČKS.

Ruan uvádí, že: "ČKS nepokoje v Tibetu pečlivě připravila, aby podvedla svět. Před incidentem úřady odvezly všechny zahraniční reportéry a dokonce jim zakázali vycházet ven".

http://www.velkaepocha.sk/content/view/4776/39/

Anonymný povedal(a)...

I inclination not agree on it. I over nice post. Especially the designation attracted me to study the unscathed story.

Anonymný povedal(a)...

Good dispatch and this mail helped me alot in my college assignement. Say thank you you seeking your information.

Anonymný povedal(a)...

Opulently I to but I think the collection should have more info then it has.

Anonymný povedal(a)...

Easily I assent to but I about the list inform should prepare more info then it has.